یکی از نگرانی‌های موجود در افرادی با درد‌های شکمی حاد، بیماری آپاندیس یا آپاندیسیت است که به دلایل مختلف، ایجاد و ادامه پیدا می‌کند. در اغلب موارد، این بیماری راهی جز درمان به روش جراحی نداشته و پزشک، پس از تشخیص و اقدامات اولیه و یا خدمات پرستاری در منزل، این روش درمانی را برای بیمار را انتخاب می‌کند. در این مطلب، شما را با علائم و نشانه‌های بیماری آپاندیسیت و روش‌های جلوگیری و درمان و برخی خدمات ارائه شده توسط مرکز دایان سلامت در این زمینه، آشنا می‌کنیم.

آپاندیس و آپاندیسیت چیست؟

آپاندیس، نوعی زائده کوچک در ابتدای روده بزرگ و انتهای روده کوچک است که از ناف عبور کرده و در ربع تحتانی و راست شکم قرار دارد. هر چند آپاندیس، همیشه نیز در این موقعیت نبوده و در برخی موارد، در پشت روده بزرگ، پشت کبد و لگن قرار می‌گیرد. در برخی زنان باردار نیز، به دلیل بزرگ شدن رحم و تغییر جایگاه روده‌ها، موقعیت آپاندیس نیز تغییر می‌کند. از این رو در طب پزشکی، به این بیماری روباه شکم نیز گفته می‌شود. جالب است بدانید، در بین تمامی اعضای بدن، تنها آپاندیس دارای عملکرد و کارایی نامشخصی برای پزشکان و محققان می‌باشد.

 هر چند آپاندیس، حاوی باکتری‌هایی مفید برای هضم غذا و مقابله با عفونت‌های احتمالی در بدن بوده و به دلیل ارتباط با سیستم ایمنی، در مبارزه باعفونت در بدن انسان بسیار مؤثر می‌باشد.

آپاندیسیت نیز، نوعی التهاب و عفونت بافت‌های اطراف آپاندیس بوده و یکی از عوارض بیماری آپاندیس به شمار می‌آید. زمانی که آپاندیس دچار التهاب و تورم شود، عفونت ایجاد شده به بافت‌های اطراف انتقال پیدا کرده و موجب ایجاد آپاندیسیت خواهد شد. آپاندیسیت بیماری ارثی نبوده و همه افراد در معرض ابتلا به آن خواهند بود. این بیماری، بیماری مسری نیز نبوده و به دیگران منتقل نخواهد شد. 

علائم و نشانه‌های آپاندیسیت، شامل درد‌های شکمی، توده قابل لمس در سمت راست پایین شکم و غیره بوده و درمان آپاندیسیت نیز، با استفاده از روش جراحی و مصرف آنتی بیوتیک‌ها برای رفع عفونت می‌باشد.

برای تشخیص و درمان آپاندیسیت میتوانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل دایان سلامت نیز استفاده کنید. 

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

چه کسانی به آپاندیس مبتلا می‌شوند؟

به طور کلی باید گفت، احتمال ابتلا به آپاندیسیت در بزرگسالان بیشتر از کودکان بوده و به خصوص در مردان، احتمال دچارشدن به این عارضه بیشتر ازآپاندیسیت دربانوان است. در برخی موارد، آپاندیسیت در کودکان نیز شیوع پیداکرده که به صورتی است که، اگر کودک دچار تب شدید یا درد‌های شکمی شدید شده که این درد به سمت راست پایین شکم حرکت کند، احتمال پارگی آپاندیس وجود داشته و لازم است هر چه سریع‌تر، به پزشک مراجعه شده و درمان آپاندیسیت آغاز گردد. 

در برخی موارد، شیوع آپاندیسیت در بارداری نیز رایج بوده و یکی از مهم‌ترین دلایل، برای انجام جراحی در دوران بارداری می‌باشد. هر چند، تشخیص و تفکیک درد‌های ناشی از آپاندیس ازدرد‌های رایج در بارداری، بسیار سخت و مشکل بوده که اغلب در سه ماهه سوم بارداری نیز این امر، پیچیده‌تر خواهد بود. به همین دلیل، لازم است با مشاهده علائمی مانند تب، اسهال، بی‌اشتهایی، خونریزی واژینال و احساس درد در ربع پایین سمت راست شکم، به پزشک زنان و زایمان مراجعه کرده و درمان آپاندیسیت را آغاز نمایید.

آپاندیس و آپاندیسیت چیست؟

آپاندیس در کدام قسمت بدن قرار دارد؟

همان طور که گفته شد، حد فاصل دریچه‌ای که روده کوچک را به روده بزرگ متصل می‌کند، زائده‌ای کوچک به نام آپاندیس وجود دارد که به طور دقیق، در سمت راست بدن و زیر شکم است. با توجه به جایگاه و موقعیت آپاندیس در بدن، این زائده اغلب پر از غذا شده و نیاز به تخلیه دارد. در صورتی که این امر اتفاق نیفتد، عفونت و التهاب در بدن رخ داده که آپاندیسیت نامیده می‌شود. بروز این عارضه، بسیار رایج و در عین حال خطرناک بوده و لازم است در صورت دچار شدن به این عارضه، هر چه سریع‌تر به متخصص گوارش یا متخصص داخلی مراجعه شده و درمان آپاندیسیت آغاز گردد.

علائم آپاندیس کدامند؟

همان طور که گفته شد، اولین و بارز‌ترین علامت و نشانه آپاندیس، احساس درد در سمت راست پایین شکم یا درد در نزدیکی ناف است. این درد، در ابتدا مانند یک کرامپ یا گرفتگی بوده و در زمان سرفه یا عطسه، بدتر خواهد شد. سایر علائم و نشانه‌های آپاندیس نیز عبارتند از:

  • بی اشتهایی
  • تهوع و استفراغ
  • تورم شکم
  • یبوست یا اسهال
  • تب بالا
  • نفخ شکم

هر چند بروز علائم و نشانه‌ها در بیماری آپاندیس، همیشه به این شکل نبوده و در صورت دیر مراجعه کردن به پزشک، احتمال خطر و ترکیدن آن نیز وجود دارد. برخی از علائم و نشانه‌های خطرناک بیماری آپاندیس نیز، عبارتند از:

  • درد معده شدید که اغلب در قسمت ناف به سمت راست بوده و با راه رفتن، سرفه و یا حرکات تند ماشین بدتر می‌شود.
  • تب و لرز که اگر با درد معده همراه شود، احتمال بروز آپاندیس، قوی‌تر می‌شود.
  • تکرر ادرار که به دلیل نزدیکی آپاندیس و مثانه به همدیگر در صورت التهاب، موجب تکرر ادرار شده و یکی از نشانه‌های آپاندیس می‌باشد.
  • حالت تهوع و عدم اشتها به غذا که نشان دهنده وجود باکتری در معده بوده و در برخی موارد، موجب حالت تهوع و بی‌اشتهایی می‌شود.

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

روش تشخیص آپاندیسیت و نحوه تشخیص درد آپاندیس چگونه است؟

به منظور تشخیص آپاندیسیت، لازم است پزشک، اطلاعاتی در مورد علائم و نشانه‌ها در بدن بیمار و سابقه بیماری در او را بررسی کرده و شکم فرد را معاینه کند. برخی از آزمایش‌ها و روش‌های مورد استفاده به منظور تشخیص و درمان آپاندیسیت، شامل موارد زیر می‌باشد:

معاینه فیزیکی برای بررسی میزان درد شکم

ممکن است در برخی موارد، پزشک فشار ملایم و کمی بر ناحیه شکم فرد وارد کرده که در صورت تشدید درد با این حرکت، احتمال وجود التهاب در ناحیه آپاندیس وجود دارد. علاوه بر این، پزشک سفتی شکم و تمایل فرد به سفت کردن عضلات شکم در پاسخ به فشار وارده به دلیل التهاب آپاندیس را نیز بررسی می‌کند. هم چنین در مراحل بعد، معاینه رکتوم یا دیجیتال صورت گرفته که در آن، از انگشت همراه با دستکش و روغن کاری شده برای انجام معاینه استفاده می‌شود.

آزمایش خون برای بررسی عفونت

در این روش تشخیصی نیز، پزشک بالا بودن میزان گلبول‌های سفید در خون را بررسی کرده تا به میزان عفونت در خون پی برده و درمان آپاندیسیت را آغاز کند.

آزمایش ادرار برای بررسی عفونت دستگاه ادراری

در برخی موارد، از بیمار درخواست انجام آزمایش ادرار شده تا عفونت ادراری و یا وجود سنگ کلیه که موجب درد در پایین شکم می‌شوند، بررسی شود.

انجام تست‌های تصویر‌برداری و سی تی اسکن شکم

در برخی موارد، ممکن است برای تأیید وجود آپاندیسیت یا بیماری‌های دیگر، مانند حاملگی خارج از رحمی، عفونت مجاری ادرار، بیماری کرون و یا سنگ کلیه پزشک عکس‌برداری با اشعه ایکس، سونوگرافی شکم، سی تی اسکن و غیره را انجام دهد.

روش‌های درمان آپاندیسیت

رایج‌ترین روش برای درمان پری آپاندیسیت، جراحی برای برداشتن آپاندیس ملتهب است. هر چند برای درمان عفونت موجود، ممکن است استفاده از آنتی بیوتیک نیز قبل از انجام جراحی، تجویز شود. اغلب پزشکان، حتی موارد مشکوک به آپاندیس را نیز جراحی کرده زیرا در صورت وجود التهاب در آپاندیس، احتمال پارگی آن نیز وجود دارد. جراحی انجام شده برای درمان آپاندیسیت نیز، به این صورت است که قبل از انجام آن، لازم است بیمار آنتی بیوتیک مصرف کرده و پس از آن، مراحل بیهوشی انجام می‌شود. پزشک، برشی به اندازه ۱۰ سانتی‌متر روی شکم ایجاد کرده و سپس، به کمک وسیله‌ای به نام لاپاراسکوپ، زائده آپاندیس را بر می‌دارد.

 لاپاراسکوپ، ابزاری مشابه تلسکوپ بوده که می‌توان توسط آن، داخل شکم را مشاهده کرد. در صورتی که آپاندیس بیمار دچار ترکیدگی شده باشد، جراح باید برای پیشگیری از عفونت، داخل شکم بیمار را تمیز کرده و چرک و عفونت را خارج کند. انجام این عمل، چندین ساعت زمان برده و در برخی موارد، منجر به مرگ بیماران نیز خواهد شد. ترکیدگی و پارگی آپاندیس، به زمان نقاهت و بهبودی بیشتری نیاز داشته و لازم است آنتی بیوتیک مصرف شود. پس از انجام این جراحی، بیمار در حدود ۱۲ ساعت بعد قادر به حرکت بوده و پس از ۲ تا ۳ هفته نیز، به روال عادی زندگی خود بر می‌گردد.

روش‌های درمان آپاندیسیت

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

مرکز دایان سلامت

مرکز دایان سلامت، با شعار تکیه گاه امن برای مراقبت از سلامت خانواد‌ه ها و با هدف افزایش میزان سلامت افراد تشکیل شده و ارائه دهنده خدمات پزشکی در منزل، مانند آی سی یو در منزل، خدمات درمان در منزل و غیره می‌باشد. استفاده از این نوع خدمات، برای تمامی افرادی که امکان بستری شدن در بیمارستان را نداشته و نیازمند دریافت این نوع از خدمات پزشکی در منزل هستند، بسیار مناسب می‌باشد. افراد می‌توانند برای دریافت نوبت و یا کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با پزشکان دایان سلامت، با شماره‌های ۰۲۱۸۸۰۰۲۱۵۸ و ۰۹۱۲۰۷۳۹۴۷۵ تماس بگیرند.

جمع‌بندی

در این مطلب تلاش کردیم، تا شما را با مفهوم دو عارضه آپاندیس و آپاندیسیت آشنا کرده و به بررسی علائم و نشانه‌ها و هم چنین راه‌های تشخیص و درمان آپاندیسیت بپردازیم. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و آشنایی با موارد دیگری در این زمینه، به سایت مرکز دایان سلامت مراجعه کرده و از خدمات ارائه شده توسط این مرکز، مانند خدمات درمان در منزل، سرم تراپی در منزل و بسیاری موارد دیگر استفاده کنید.

سؤالات متداول

  • آیا احتمال آپاندیس در بارداری وجود دارد؟

بله، در برخی موارد، شیوع بیماری آپاندیس در زنان باردار نیز رایج بوده که تشخیص بیماری در این شرایط، بسیار سخت و پیچیده است.

  • ترکیدن آپاندیس چه خطراتی دارد؟

ترکیدن آپاندیس، موجب پخش شدن عفونت درکل شکم شده که به آن پریتونیت نیز گفته می‌شود. این عارضه بسیار خطرناک بوده و در برخی موارد، منجر به مرگ نیز خواهد شد.

  • علائم درد آپاندیس خفیف و مزمن چیست؟

برخی علائم مانند درد‌های شکمی، بی‌اشتهایی، تورم و غیره از علائم آپاندیس خفیف بوده و در مواردی که آپاندیس شدید‌تر باشد، با علائمی مانند درد‌های شدید معده، تکرر ادرار، تب و لرز و غیره همراه خواهد شد.

  • تفاوت درد آپاندیس با درد تخمدان چیست؟

به طور کلی، درد آپاندیس از اطراف ناحیه ناف شروع شده و به سمت پایین شکم حرکت می‌کند. در صورتی که، درد‌های تخمدان در ناحیه چپ یا راست شکم بوده و موجب احساس انقباض و گرفتگی در لگن خواهد شد.

  • آیا ترکیدن آپاندیس باعث مرگ می‌شود؟

بله، از آن جایی که ترکیدن آپاندیس موجب پخش شدن عفونت در کل شکم می‌شود، در برخی موارد موجب مرگ بیمار خواهد شد.

  • آیا درد آپاندیس به پا می‌زند؟

در برخی موارد، التهاب و عفونت در آپاندیس، موجب درد در سمت پایین و راست شکم تا کشاله ران شده که به عنوان درد مبهم توصیف می‌شود. این درد، بدون بررسی محل دقیق درد آپاندیس بوده که با گذشت زمان، شدید‌تر نیز خواهد شد.



دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *