یکی از رایج‌ترین مشکلات و بیماری‌های زمینه ساز نارسایی‌های قلبی و کلیوی، فشار خون بالا است که موجب بروز اختلالات گسترده‌ای در بدن افراد می‌شود. بر اساس آمار‌های موجود، بیش از ۳۰ درصد بزرگسالان در جهان و بیش از ۱ میلیارد نفر، مبتلا به فشار خون بالا بوده و به این ترتیب، این هشدار به افراد داده می‌شود که با علائم و راه‌های پیشگیری و درمان این عارضه بیشتر آشنا شوند. از این رو، در این مطلب قصد داریم شما را با مفهوم فشار خون بالا، راه‌های کاهش فشار خون، علائم و راه‌های درمان فشار خون آشنا کرده و به معرفی مرکز دایان سلامت، در زمینه ارائه خدمات پزشکی در منزل و درمان فشار خون بالادر منزل بپردازیم.

فشار خون چیست؟

به طور کلی باید گفت، فشار خون، نوعی عملکرد حیاتی در بدن انسان بوده و همان نیرویی است که خون را توسط سیستم گردش خون به حرکت درمی آورد. بدون وجود این عملکرد، اکسیژن و مواد مغذی از راه شریان‌ها به بافت‌ها و سایر اندام‌های بدن نرسیده و گلبول‌های سفید در بدن پخش نخواهند شد. علاوه بر این، وجود فشار خون، موجب حمل مواد زائد و سمی در بدن انسان از راه کبد و کلیه شده و با بیرون کردن خون هنگام انقباض ایجاد شده در هر ضربان قلب، موجب ایجاد فشار خون می‌شود. هم چنین، فشار خون به دلیل اختلاف فشار بین قلب و شاخه‌های کوچکتر سرخرگ‌ها ایجاد می‌شود.

فشار خون نرمال بدن چند است؟

لازم است بدانید، فشار خون با دو عدد مهم نشان داده می‌شود که عدد اول، نشان دهنده فشار سیستولیک یا همان فشار در شریان‌ها در زمان انقباض عضله قلب بوده و عدد دوم، نشان دهنده فشار دیاستولیک یا همان فشار خون در زمانی است که عضله قلب بین ضربان قرار دارد. فشار خون نرمال و طبیعی بدن انسان در حالت عادی، ۱۲۰ بر ۸۰ بوده که در صورت افزایش هر کدام از این اعداد، قلب برای انجام پمپاژ، بسیار سخت کار کرده و در نهایت، عارضه فشار خون بالا ایجاد خواهد شد. 

در برخی موارد که اعداد گفته شده کمتر از اندازه‌ایده‌آل باشند نیز، نشان دهنده فشار خون پایین بوده که به این معنی است که، خون اکسیژن دار کافی برای بدن و قلب تأمین نمی‌شود. لازم است بدانید، در صورتی که اعداد گفته شده کمی بالا‌تر یا پایین‌تر باشند، نگران‌کننده نبوده و در صورت مشاهده علائم، می‌توانید به پزشک مراجعه کرده و یا از خدمات ویزیت پزشک درمنزل برای درمان فشارخون استفاده نمایید.

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

فشارخون نرمال چقدر است؟

علائم فشار خون بالا چیست؟

به طور کلی، عارضه فشار خون بالا، در اغلب موارد بدون علامت و نشانه خاصی بوده و لازم است افراد، همواره تحت نظر پزشک بوده و اقدامات لازم برای بررسی اندازه و درمان فشار خون را انجام دهند.

 به عبارت دیگر، اغلب افرادی که دچار فشار خون بالا هستند، دارای علائم فشار خون بالا نبوده و تنها با اندازه‌گیری فشار خون خود، از ابتلا به این عارضه باخبر می‌شوند. با این حال، در صورتی که فشار خون در فردی به صورت ناگهانی افزایش یابد، معمولاً با علائم زیر همراه است:

  • سردرد شدید
  • سرگیجه و احساس عدم تعادل
  • مشکلات بینایی
  • احساس درد در قفسه سینه
  • تنفس سخت
  • ضربان قلب نامنظم
  • مشاهده خون در ادرار

روش‌های کاهش فشار خون

همان طور که گفته شد، پر فشاری خون بالا در اغلب موارد، بدون هیچ علامت و نشانه خاصی بوده که به همین دلیل، آن را قاتل خاموش نیز می نامند. در ادامه، راهکار‌های مؤثر و مهم برای کاهش فشار خون را بررسی خواهیم کرد:

  1. افزایش فعالیت‌های ورزشی

بر اساس تحقیقات انجام شده، فعالیت‌های ورزشی و هوازی به خصوص در مردان، موجب کاهش محسوس فشار خون خواهد شد. ورزش برای فشار خون بالا، به دلیل افزایش میزان ضربان قلب و تنفس، قلب را قوی‌تر کرده و موجب می‌شود این عضله، با تلاش کمتری خون را پمپاژ کند. در نتیجه، فشار کمی به شریان‌ها وارد شده و فشار خون نیز کاهش می‌یابد. برخی از فعالیت‌های روزانه به عنوان جایگزین فعالیت ورزشی، برای درمان فشار خون افرای که به هر دلیل امکان انجام حرکات ورزشی را ندارند، شامل موارد زیر است:

  • استفاده از پله
  • پیاده روی
  • امورات خانه داری
  • باغبانی
  • دوچرخه سواری
  • ورزش‌های تیمی
  1. کاهش وزن

افرادی که به دلیل اضافه وزن دچار فشار خون بالا شده‌اند، می‌توانند با کاهش وزن و رسیدن به وزن‌ایده‌آل، فشار خون خود را نیز کنترل کرده و کاهش دهند. این کار، به پیشگیری از سایر مشکلات و بیماری‌ها و درمان فشار خون این دسته از افراد نیز کمک خواهد کرد.

  1. کاهش مصرف شکر و کربوهیدرات‌ها

یکی دیگر از روش‌های کاهش فشار خون بالا، محدود کردن و کاهش مصرف شکر و سایر کربوهیدرات‌ها می‌باشد. این امر، موجب کاهش وزن و در نتیجه کاهش فشار خون در افراد شده و به همین دلیل، یکی از راهکار‌های مؤثر برای کاهش فشار می‌باشد. از دیگر مزایای داشتن رژیم کم قند و کم کربوهیدرات، احساس سیری طولانی مدت بوده که به دلیل استفاده بیشتراز پروتئین و چربی در افراد رخ می‌دهد.

  1. عدم مصرف دخانیات

مواد شیمیایی موجود در سیگار و سایر دخانیات، در طولانی مدت موجب آسیب‌های جدی به دیواره‌های شریان‌های خونی، ایجاد التهاب و تنگی شریان‌ها شده و در نتیجه، فشار خون را افزایش می‌دهد. به این دلیل، یکی از روش‌های کاهش و درمان فشار خون، ترک سیگار و سایر دخانیات، به منظور افزایش ضربان قلب و در نهایت، افزایش فشار خون می‌باشد.

  1. کاهش استرس و اضطراب

یکی دیگر از روش‌های کاهش فشار خون در افراد، کاهش میزان استرس و نگرانی است. راه‌های مختلفی مانند تنفس عمیق، پیاده روی، مطالعه کتاب، تماشای فیلم‌های کمدی و غیره، به کاهش استرس و اضطراب افراد کمک کرده و در نتیجه، میزان فشار خون را بسیار کاهش خواهد داد. هم چنین، بر اساس تحقیقات انجام شده، استفاده منظم و مکرر از سونا نیز، موجب کاهش مرگ و میر ناشی از افزایش فشار خون و بسیاری حوادث مربوط به نارسایی قلب خواهد شد.

برای کاهش فشار خون چی بخوریم؟

همان طور که گفته شد، یکی از راهکار‌های مؤثر برای کاهش و درمان فشار خون و یا کنترل فشار خون بالا، داشتن رژیم غذایی سالم و استاندارد است. در ادامه، برخی از مواد غذایی توصیه شده و لازم برای کاهش فشار خون افراد و یا پیشگیری از فشار خون بالا را نام می‌بریم:

مصرف گوشت کمتر و گیاهان بیشتر

داشتن سبک زندگی سالم و رژیم غذایی گیاهی، راهکاری آسان و بی‌دغدغه برای افزایش فیبر و کاهش سدیم و چربی اشباع نشده و ترانس ناشی از مصرف گوشت و لبنیات است. بهتر است برای کاهش و یا درمان فشار خون، استفاده از میوه و سبزی تازه و سالم، صیفی جات، غلات سبوس دار و غیره را در رژیم غذایی برای فشار خون بالا گنجانده و به جای استفاده مداوم از گوشت قرمز، از پروتئین‌های کم چرب سالم مانند ماهی، مرغ و غیره استفاده کنید.

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

برای کاهش فشار خون چی بخوریم؟

کاهش میزان سدیم در رژیم غذایی

لازم است تمامی افراد دارای فشار خون بالا، مصرف روزانه سدیم خود را، بین ۱۵۰ تا ۲۳۰۰ میلی گرم در روز حفظ کرده و با استفاده از غذا‌های تازه، میزان سدیم اضافی در بدن را کاهش دهند. بهتر است از مصرف غذا‌های آماده و رستورانی که دارای درصد سدیم بالایی هستند نیز، دوری شود.

کاهش مصرف شیرینی جات

از آن جایی که غذا‌ها و نوشیدنی‌های شیرین و قندی، دارای کالری بالایی بوده و فاقد ارزش غذایی هستند، لازم است افراد دارای فشار خون بالا، به دلیل وجودرابطه ی بین فشار خون و دیابت، از مصرف بیش از اندازه مواد قندی دوری کرده و به جای آن، از میوه‌های تازه و یا شکلات تلخ که درصد کمی شیرینی دارند، استفاده شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، مصرف شکلات تلخ به طور منظم و مکرر، موجب کاهش و یا درمان میزان فشار خون خواهد شد.

دارو‌های مناسب کاهش فشار خون

در صورتی که پزشک، عارضه فشار خون بالا را برای فرد تشخیص دهد، ابتدا با انجام برخی اقدامات مانند تغییر سبک زندگی و رعایت رژیم غذایی مناسب و استاندارد، تلاش می‌کند عوارض فشار خون بالا و میزان فشار خون را در فرد کاهش دهد. در صورتی که انجام این اقدامات، تغییری در میزان فشار خون بیمار ایجاد نکند، پزشک برای درمان فشار خون و کاهش آن، دارو‌های فشار خون بالا را تجویز خواهد کرد. برخی از دارو‌های مناسب برای کاهش فشار خون، شامل موارد زیر می‌باشد:

  • مسدود‌کننده‌های بتا

استفاده از مسدود‌کننده‌های بتا، موجب کار کردن کند‌تر با نیروی کمتر عضله قلب شده و با کاهش میزان خون پمپاژ شده از طریق شریان‌ها، موجب کاهش فشار خون در افراد خواهد شد. هم چنین این دسته از دارو‌ها، موجب مسدود شدن برخی از هورمون‌های افزایش دهنده فشار خون در بدن افراد نیز خواهند شد.

  • دیورتیک‌ها

از آن جایی که افزایش سطح سدیم و مایع اضافی در بدن افراد موجب افزایش فشار خون می‌شود، استفاده از دیورتیک‌ها که به آن قرص آب نیز می‌گویند، به کلیه‌ها کمک کرده تا سدیم اضافی را از بدن دفع کنند. به این ترتیب، با دفع سدیم، مایع اضافی جریان خون به ادرار انتقال پیدا کرده و موجب کاهش و درمان فشار خون خواهد شد.

  • مسدود‌کننده‌های گیرنده آنژیوتانسین

این دسته از دارو‌ها، مانع از اتصال آنژیوتانسین به گیرنده خود شده که بدون آن، عروق خونی دچار انقباض نخواهند شد. در نتیجه، این امر موجب شل شدن این عروق و کاهش فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا خواهد شد.

  • مسدود‌کننده‌های کلسیم

این نوع دارو‌ها نیز مانع از ورود مقادیر زیادی کلسیم به داخل سلول‌های عضلانی قلب شده و در نهایت، موجب کاهش نیروی ضربان قلب و کاهش فشار خون خواهند شد. هم چنین این دارو‌ها، عروق خونی را نیز تحت تأثیر قرار داده و موجب شل شدن و کاهش یا درمان فشار خون می‌شوند.

علت فشار خون پایین

به طور کلی، فشار خون در بدن تمام افراد، به دو مکانیسم اصلی عملکرد قلب و مقاومت عروق خونی بستگی دارد. این دو عامل، در کنار اثرات عوامل عصبی و هورمونی، در میزان فشار خون افراد بسیار تعیین‌کننده می‌باشند. در ادامه، برخی از رایج‌ترین دلایل و علت‌های ایجاد فشار خون پایین را بررسی خواهیم کرد:

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

کم خونی

یکی از دلایل ایجاد فشار خون پایین در افراد، کم خونی است که به دلیل کمبود گلبول‌های قرمز یا داشتن گلبول‌های قرمز ناکارآمد در بدن رخ می‌دهد. یکی از موارد رایج در زمینه کم خونی، چرخه قاعدگی در زنان است که ممکن است در آن، فرد فشار خون پایین را تجربه کند. در صورتی که افراد دچار علائمی مانند کمبود انرژی، خستگی یا سرگیجه شوند، جای نگرانی وجود نداشته و با دیدن علائم شدید‌تر، نیاز به مراجعه به پزشک و یا درمان فشار خون پایین در منزل خواهد بود.

از کجا بفهمیم فشار خون پایین داریم؟

بیماری‌های قلبی

یکی از دلایل ایجاد فشار خون پایین در افراد، بیماری‌های قلبی است که از جمله آن‌ها، می‌توان به پایین بودن ضربان قلب، مشکلات دریچه قلب، حملات قلبی و نارسایی قلبی اشاره کرد. در این بیماری‌ها، قلب، توانایی لازم برای گردش خون کافی در بدن را نداشته و در نتیجه، منجر به کاهش فشار خون پایین در افراد خواهد شد.

مشکلات هورمونی

وجود غده تیروئید و غدد فوق کلیوی در بدن انسان، موجب تولید و ذخیره هورمون‌هایی می‌شود که به مدیریت عملکرد‌های مختلف در بدن مانند ضربان قلب و یا فشار خون کمک خواهند کرد. بروز مشکل و اختلال در هر کدام از این غدد، منجر به پایین آمدن و درمان فشار خون در افراد خواهد شد.

کمبود مواد مغذی

یکی دیگر از دلایل ایجاد فشار خون پایین در افراد، کمبود برخی ویتامین‌ها و مواد معدنی در بدن است که موجب عدم تولید گلبول‌های قرمز کافی در بدن و بروز کم خونی خواهد شد. به همین دلیل، استفاده از مواد غذایی حاوی این مواد مغذی، در جلوگیری از ابتلا به فشار خون پایین بسیار مؤثر است.

از کجا بفهمیم فشار خون پایین داریم؟

هر چند بسیاری از افراد مبتلا به فشار خون پایین، هیچ علامت و نشانه خاصی از این بیماری ندارند، با این حال پایین بودن فشار خون در افراد، می‌تواند نشانه‌ای از ابتلا به برخی بیماری‌ها، مانند عدم تعادل هورمونی یا اختلالاتی مانند آنافیلاکسی باشد. برخی از علائم که نشان دهنده وجود فشار خون پایین در افراد است، عبارتند از:

  • سرگیجه
  • بی حالی و ضعف
  • درد در قفسه سینه
  • سرد شدن بدن
  • رنگ پریدگی
  • تب
  • سفت شدن گردن
  • مشکلات تنفسی
  • تشنگی شدید
  • تغییر در ضربان قلب

جهت دریافت ویزیت پزشک متخصص در منزل، کافیست همین الان با ما تماس بگیرید!

جمع‌بندی

در این مطلب تلاش کردیم، تا شما را با مفهوم فشار خون بالا و فشار خون پایین آشنا کرده و به بررسی علائم و راه‌های جلوگیری و درمان فشار خون در افراد بپردازیم. امروزه بسیاری از مراکز درمانی، انواع خدمات درمان در منزل و یا پرستاری در منزل را با بهترین کیفیت ارائه می‌کنند. مرکز دایان سلامت نیز، با هدف گسترش سلامت و بهداشت افراد، خدمات مختلفی مانند آی سی یو در منزل، سرم تراپی در منزل را با استفاده از بهترین پزشکان و پرستاران به مردم ارائه می‌دهد. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و یا دریافت نوبت از پزشکان دایان سلامت، با شماره‌های ۰۲۱۸۸۰۰۲۱۵۸ و ۰۹۱۲۰۷۳۹۴۷۵ تماس بگیرید.

سؤالات متداول

  • چگونه فشار خون بالا را درمان کنیم؟

انجام برخی موارد، مانند رژیم غذایی مناسب و فاقد قند، کاهش وزن، فعالیت‌های ورزشی و پرهیز از مصرف سیگار و دخانیات، موجب درمان فشار خون بالا در افراد مبتلا خواهد شد.

  • بهترین راه برای کنترل فشار خون چیست؟

بهترین راه به منظور جلوگیری و یا کنترل فشار خون بالا در افراد، رعایت رژیم غذایی مناسب و استاندارد، شامل سبزی و میوه و مصرف غذا‌های کم چرب و کم سدیم است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *